Galeria: Uroczystości pod Gruszką - 2013

29 września obchodziliśmy 69 rocznicę bitwy partyzanckiej pod Gruszką, największej bitwy na ziemi kieleckiej oraz jednej z największych w kraju. 29 i 30 września 1944 roku około partyzantów zgrupowania Armii Ludowej, starło się z kilkutysięczną armią niemiecką. W walkach zginęło około 50 partyzantów a po stronie niemieckiej - około 200 żołnierzy. W uroczystościach udział wzięli przedstawiciele Sojuszu Lewicy Demokratycznej, na czele z Sekretarzem Generalnym partii Krzysztofem Gawkowskim oraz przewodniczącym SLD w województwie świętokrzyskim Andrzejem Szejną. Obecna była również poseł do Parlamentu Europejskiego Joanna Senyszyn, poseł na Sejm Cezary Olejniczak jak również konsulowie Federacji Rosyjskiej oraz Ukrainy w Krakowie, przewodnicząca świętokrzyskiego oddziału Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych Elżbieta Drogosz, przedstawiciele samorządów a także rzesza kombatantów, weteranów, wśród których nie mogło zabraknąć uczestnika tamtych walk, pułkownika Antoniego Połowniaka.