I znów na szarym końcu!

Data dodania: 2013-12-16 10:11

Jak pokazuje najnowszy raport opracowany przez Centrum Analiz Regionalnych i Lokalnych dotyczący atrakcyjności inwestycyjnej w poszczególnych województwach w Polsce, województwo świętokrzyskie znów jest w końcu zestawienia. Nasz region charakteryzuje się niską ogólną atrakcyjnością inwestowania, o czym świadczy przyznanie mu klasy (F) w skali ogólnej od (A) do (F). W podobny sposób zostało ocenione jeszcze województwo lubskie. Chciałbym tu zaznaczyć ze w zeszłorocznym raporcie nasze województwo zmieściło się w kategorii (E), czyli jak łatwo zauważyć zrobiliśmy krok w tył.

W raporcie ocenione zostały również poszczególne powiaty i gminy. Najlepiej wypadł tu powiat grodzki Kielce ze względu na uzyskanie klasy (A) jeżeli chodzi o atrakcyjność inwestycyjną dla sekcji gospodarki narodowej, przemysłu, handlu i działalności profesjonalnej, oraz klasy (B) dla turystyki. W przypadku gmin najkorzystniej wypadły Kielce, Starachowice, Ostrowiec Świętokrzyski, Połaniec, Sitkówka-Nowiny, Skarżysko-Kamienna oraz Sandomierz. Natomiast na (B) ocenione zostały gminy Strawczyn, Morawica, Miedziana Góra, Solec-Zdrój, Ożarów i Staszów.

Najgorzej ma się południowo-zachodnia część naszego regionu. Powiaty kazimierski, pińczowski, jędrzejowski i włoszczowski. W powiatach tych większość gmin otrzymała najniższe noty (E-F).

Zastanawiającym jest, dlaczego w większości różnorakich rankingów czy porównań dotyczących tematów ekonomiczno-gospodarczych województwo świętokrzyskie zawsze dostaje kiepskie oceny oraz ląduje na końcu tych zestawień. Kto za to odpowiada? Czy da się coś z tym zrobić? Myślę że warto zadawać sobie te pytania.

Zobacz profil polityka: Szymon Jarzyna