Oświata nigdy nie miała szczęścia do ministrów

Data dodania: 2013-12-14 10:13

Oświata nigdy nie miała szczęścia do ministrów. Na ogół byli to naukowcy, profesorowie wyższych uczelni (trafił się prawnik od mundurków i ciąż nieletnich), którzy ostatni raz byli w szkole, gdy sami ją kończyli lub chodzili na wywiadówki swoich dzieci. No nie, jeszcze wizytowali placówki oświatowe. Teraz oświatą zarządzać będzie dziennikarka. I żeby było ciekawie zajmująca się nie dziennikarstwem oświatowym tylko politycznym i śledczym.

Mam obawy , że i tak zbiurokratyzowana już do granic możliwości szkoła, w której nauczyciele stali się urzędnikami państwowymi od wypełniania dokumentacji, kolejnych doświadczeń nie udźwignie. Bo przecież nowa minister, jak każdy poprzedni, będzie musiała coś ciekawego i oryginalnego wymyślić, by w historii polskiego szkolnictwa czymś oryginalnym się zapisać.

Mam nadzieję, że nie trzeba będzie prowadzić np. dokumentacji z inwigilacji uczniów i to w ramach kolejnych godzin w ramach pracy społecznej.

Alicja Obara  https://www.facebook.com/profile.php?id=100000709123244