Joanna Senyszyn: Tylko Abp Głódź się wstrzymał

Data dodania: 2013-04-01 11:20

Episkopat Polski, jako pierwszy na świecie, odpowiedział na apel papieża Franciszka, aby Kościół był ubogi i dla ubogich.

W Wielki Piątek abp Michalik oświadczył, że na początek Kościół zwróci wyłudzony, via Komisja Majątkowa, majątek i zrezygnuje z wynagrodzeń dla katechetów, którzy są duchownymi, a świeckich będzie sam opłacać z tacy. Umożliwi to zmniejszenie subwencji oświatowej o 1,8 mld zł rocznie i przeznaczenie tej kwoty na dożywianie uczniów.

Ponieważ - jak poinformował sekretarz Episkopatu Polski, bp Polak - Kościół nie jest instytucją charytatywną, zostaną zlikwidowane Caritas Polska i Caritas diecezjalne. Episkopat ocenił, że te rzekomo dobroczynne placówki (reaktywowane w 1990 r.) przyniosły już dość pieniędzy Kościołowi. Ich dalsze trwanie utrudniałoby duchownym planowane życie w ubóstwie.

KAI podała, że na prośbę Konferecji Episkopatu Polski, minister Boni rozpoczął rozmowy w sprawie przekazywania samorządom pałaców biskupich i plebanii w zamian za mieszkania komunalne. Ze względu na zasługi w obalaniu komunizmu, rząd proponuje 20 m kw. na sutannę i 80 m kw. na piuskę. Wywołało to ostry sprzeciw strony kościelnej, która stanowczo oświadczyła, że nie przyjmie więcej niż 8 i 36 m kw. Trudne negocjacje trwają.

Od poniedziałku wielkanocnego 2013 zlikwidowane zostaną wszystkie opłaty “co łaska, ale nie mniej niż…” za świadczenia na rzecz owieczek. Płacić będą tylko barany. Jest to pierwszy element polityki afirmującej kobiety Kościele.

Księża odpowiedzą też na apel demografów o zwiększenie dzietności. Ze spieniężonych dzieł sztuki zostanie utworzony specjalny fundusz kościelny na finansowanie zapłodnienia in vitro. Natomiast dla poprawy katolickiego wychowania dzieci, duchowa adopcja zygot zostanie zastąpiona adopcją rzeczywistą. Każdy duchowny, bez względu na orientację seksualną, jeśli nie jest pedofilom i nie przekroczył 50 roku życia, adoptuje minimum dwoje dzieci.

Decyzja powrotu do cnót ubóstwa, skromności, umiarkowania i sprawiedliwości została podjęta przez Konferencję Episkopatu Polski przy jednym głosie wstrzymującym. Abp Głódż uznał, że proponowane wyrzeczenia są zbyt małe.

Zobacz profil polityka: Joanna Senyszyn