Pomoc dla powiatu chojnickiego. Przekaż dary potrzebującym!

dodano 2017-08-17 11:33 w kategorii: Ludzie

Sojusz Lewicy Demokratycznej apeluję, a zarazem bardzo serdecznie prosi  Wszystkich o pilną pomoc.

Powiat chojnicki został dotkliwie dotknięty przez nawałnice w nocy z 11.08 na 12.08 bieżącego roku. Nie będziemy rozwijali dalej tematu odnośnie nawałnic, bo pewnie poprzez media każdy z Was słyszał o tej tragedii, gdzie las praktycznie całkowicie został zniszczony, zginęło 5 osób, wielu zostało rannych, ogromna ilość zniszczeń materialnych i duża grupa ludzi dalej pozostaje bez prądu. Rząd nie chce zaliczyć tej katastrofy jako klęski żywiołowej.

Dlatego prosimy Was o pomoc.

Mieszkańcy nie potrzebują tak wiele, abyśmy nie byli w stanie im pomóc.

Prosimy o przygotowanie paczek, którą można wysłać na adres, który umieściliśmy na dole. Poniżej  lista rzeczy, która na pewno się przyda, a zarazem nie zmarnuje się:

- jedzenie z długim terminem ważności (trzeba pamiętać, że jedzenie będzie potrzebne przez dłuższy czas i nawet, jeżeli zmniejszy się liczba pomagających, będą zapasy jedzenia);

- jedzenie dla zwierząt (warto też pamiętać, że zwierzęta też są dotknięte tą katastrofą i jak my potrzebują jedzenia);

-koce;

-zawartość apteczek;

-kołdry;

-artykuły chemiczne;

-artykuły higieniczne;

-sztućce jednorazowego użytku;

-latarki;

-baterie;

-świeczki;

-napoje energetyczne (pomagają przede wszystkim wolontariuszom, którzy cały czas usuwają zniszczenia spowodowane nawałnicą).

Jeżeli ktoś ma również pomysł, na jaki nie wpadlismy, a również może bardzo pomóc w takiej chwili, to prosimy śmiało zapakować.

Paczki proszę przesyłać na adres: ul. Pietruszkowa 8A 89-600 Chojnice

W celu wszelkich informacji prosimy dzwonić na numer telefonu: 600-681-794. Nasz Kolega Radosław Behrendt odpowie na każdy telefon, jeżeli będzie to możliwe, można dzwonić o każdej porze, ważne, aby pomoc została niesiona potrzebującym.