20 lat Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej

dodano 2017-05-24 10:38 w kategorii: Wojewódzkie

Konstytucja z 1997 roku była efektem politycznego kompromisu SLD, PSL, Unii Wolności i Unii Pracy. 20 lat temu Polacy w referendum powiedzieli „tak” konstytucji przygotowanej z inicjatywy Sojuszu Lewicy Demokratycznej przy dużym zaangażowaniu różnych środowisk, w tym lewicowych.

Jako środowisko, które brało aktywny udział w procesie ustanowienia nowej Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, mamy obowiązek uświadomić naszemu społeczeństwu, iż dyskusja nad ustawą zasadniczą nie jest zakończona i powinna trwać, ale podstawą do debaty o jej zmianie nie może być świadome łamanie jej zapisów, jak to ma obecnie miejsce.

W imieniu Sojuszu Lewicy Demokratycznej pragniemy serdecznie zaprosić Wszystkich do wzięcia udziału w konferencji prasowej organizowanej w związku z obchodami 20 rocznicy Referendum Konstytucyjnego, która odbędzie się w dniu 25 maja br o godz. 13:00 na pl. Artystów w Kielcach.

Natomiast w piątek 26 maja zapraszamy na konferencję prasową do Skarżyska - Kamiennej. Odbędzie sie ona o godz. 11:50 na pl. przed DH Bartek.